Terugkommoment

Voor inschrijving klik hier 

Het terugkommoment voor beginnende bestuurders

Het terugkommoment is het laatste luik in de vernieuwingen van de rijopleiding die de Vlaamse regering in 2017 heeft opgestart. Alle nieuwe bestuurders, die na 1 oktober 2017 hun laatste voorlopig rijbewijs behaalden, zullen deze vier uur durende sessie moeten volgen, tussen de 6 en de 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs. Ook kandidaten die na 1 oktober 2017 van model van voorlopig rijbewijs veranderden – dus die omschakelden van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden naar een van 36 maanden of omgekeerd – moeten het terugkommoment volgen.

Als je voor 1/10/2017 je (laatste) voorlopig rijbewijs behaalde, val je dus niet onder de nieuwe regeling en moet je dit terugkommoment niet volgen. De Vlaamse
overheid verstuurt een uitnodigingsbrief 5,5 maanden na afgifte van jouw definitief rijbewijs en jouw termijn wordt dan ook zichtbaar op Mijn Burgerprofiel, tabblad Mobiliteit. De opleidingen gaan door in ons oefenparcour in Gullegem .

Programma

  • Een kennismaking met de lesgever en de medekandidaten (30′)
  • Praktijkoefeningen op het privaat terrein (120′). Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt. Je ondervindt in speciaal uitgeruste wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30km/uur en aan 50km/uur, Door zelf een alcoholbril te dragen, kan je ondervinden hoe rijden onder invloed de
    (rij)vaardigheden beïnvloedt.
  • Daarna neem je deel aan een interactief groepsgesprek (90′). De praktijksessie wordt geëvalueerd, maar ook je ervaringen als nieuwe bestuurder tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je ‘rijcarrière’ deel je met je medekandidaten. De gesprekken gaan over diverse onderwerpen, zoals de risico’s van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers en vriendenkring, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.

 

Voor inschrijving klik hier 

 

De info op de website van de Overheid (MOW)